vartdal
Birgitte Ringstad Vartdal blir ny konsernsjef i Statkraft. Foto: Statkraft

Styret i Statkraft har utnevnt sivilingeniør og matematiker Birgitte Ringstad Vartdal til ny konsernsjef.

Hun kommer fra stillingen som Norden-sjef i Statkraft, og etterfølger Christian Rynning-Tønnesen som ønsker å fratre etter 14 år som konsernsjef.

Statkraft skriver i en pressemelding at styret gjennomført en grundig ansettelsesprosess med både interne og eksterne kandidater. Vartdal tiltrer stillingen som konsernsjef 1. april 2024.

– Birgitte har bred og relevant bakgrunn som konserndirektør i Statkraft og som administrerende direktør og finansdirektør i rederiet Golden Ocean. Hun er en sterk og tydelig leder med de egenskapene som skal til for å lede et stort og internasjonalt selskap. Det er en styrke at vi rekrutterer ny konsernsjef fra egne rekker, som kjenner selskapet, organisasjonen og våre viktigste interessenter godt, sier styreleder Alexandra Bech Gjørv i Statkraft, i meldingen.

Sivilingeniør fra NTNU

Vartdal har de siste to årene ledet Statkrafts største forretningsområde, Nordics. Hun var før det konserndirektør for European Wind and Solar i selskapet, og ledet utviklingen av vind- og solkraft i Europa, nye forretningsområder, innkjøp og prosjektutbygging.

Vartdal er født i 1977, er utdannet sivilingeniør innen fysikk og matematikk fra NTNU og har en master (MSc) i finansiell matematikk fra Herriot Watt University i Skottland. Hun er tidligere styremedlem i blant annet Yara og Mowi, tidligere medlem av bedriftsforsamlingen i Equinor, og sitter nå i styret i Fornybar Norge og flere av Statkrafts datterselskaper.

– Jeg er veldig glad og samtidig ydmyk for å bli vist tilliten til å skulle lede Statkraft og våre mer enn 6000 engasjerte og dyktige medarbeidere i vårt arbeid med å fornye verden med ren energi. Statkraft er et viktig selskap i energiomstillingen av Norge, Europa og verden, som jeg er stolt over å være en del av, sier Vartdal i meldingen.

– Veldig relevant bakgrunn

Statkraft hadde ved årsskiftet en beregnet verdi (enterprise value) på 388 milliarder kroner, som gjør Statkraft til det nest mest verdifulle norske selskapet etter Equinor.

– Jeg vil gratulere styret med valget av Birgitte som ny konsernsjef. Hun har en veldig relevant bakgrunn og kjenner organisasjonen og virksomheten svært godt. Birgitte er strategisk, analytisk og evner å få med seg organisasjonen. Hun har en jordnær personlighet som gjør at hun på mange måter personifiserer Statkrafts tre verdier, ansvarlighet, gjøre en forskjell og å vokse sammen, sier avtroppende konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft AS.

– Jeg vil takke Christian for hans lederskap og store bidrag til Statkraft. Det er ikke mange ledere i Norge som kan se tilbake på den samme verdiskapningen og verdiutviklingen i et så stort selskap, sier Bech Gjørv.

6,3 millioner i lønn

Vartdal vil få den samme grunnlønn som avtroppende konsernsjef Rynning-Tønnesen på 6,3 millioner kroner. Som andre ledere i Statkraft, vil Vartdal ha en variabel lønnsordning basert på oppnåelse av spesifikke mål. Denne ordningen gir maksimalt 25 prosent av grunnlønn.

Vartdal opprettholder sin deltakelse i den innskuddsbaserte pensjonsordningen for alle ansatte, og i ordningen med en tilleggslønn på 18 prosent av ordinær lønn over 12G som kan brukes til privat pensjonssparing som er beskrevet i Statkrafts retningslinjer for godtgjørelse til ledende personer, godkjent på generalforsamlingen i 2023.