vindturbin
Illustrasjonsfoto: Robert Sandell/Mostphotos

Prosjektene har en potensiell årsproduksjon på 7,6 TWh.

Hydro Rein har inngått avtale med det svenske vindkraftselskapet IOWN Energy om å kjøpe en 80 prosent andel i en portefølje på 2,4 GW vindkraftprosjekter under utvikling i Sverige og Norge. Prosjektene har en potensiell årsproduksjon på 7,6 TWh, skriver Hydro Rein i en pressemelding.

Porteføljen består av 23 prosjekter i Sverige og to i Norge, spredt i prisområdene SE2, SE3, SE4 og NO2. Avtalen innebærer at Hydro Rein og IOWN innleder et langsiktig partnerskap om utvikling av prosjektene. Prosjektene vil eies 80 prosent av Hydro Rein og 20 prosent av IOWN.

To norske

De to prosjektene i Norge er Trollåsen i Bjerkreim kommune i Rogaland og SG Energipark i Sirdal kommune i Agder, opplyser kommunikasjonssjef Anders Berg-Hansen i Hydro Rein til Energiteknikk.

På IOWNs nettside går det fram at det var planlagt ca. 50 vindturbiner i SG Energipark med en forventet årsproduksjon på om lag 1,3 TWh.

Dalane Tidende har tidligere skrevet at Trollåsen vindpark kunne gi en årsproduksjon på 300-400 GWh.

Berg-Hansen understreker at det er for tidlig å si hvor store de to kraftverkene vil bli, og at de skal gjennomgås på nytt.

Tidlig fase

I pressemeldingen går det fram at de 25 prosjektene er i tidlig utviklingsfase, og at et betydelig antall grunneieravtaler er allerede signert. Nå skal Hydro Rein og IOWN samarbeide for å videreutvikle prosjektene i tett dialog med vertskommuner, grunneiere og lokalsamfunn. Partene har en ambisjon om å gjøre de første investeringene før 2030.

– Vi er svært fornøyde med å starte et samarbeid med IOWN og sikre en stor portefølje av vindkraftprosjekter i Sverige og Norge. Transaksjonen er i tråd med Hydro Reins strategi om å satse på prosjekter i tidlig fase i våre kjernemarkeder. IOWN har et kompetent team med lang erfaring fra vindkraftutvikling i Norden som vil utfylle Hydro Rein på en god måte, sier Olivier Girardot, leder for Hydro Rein i pressemeldingen.

rein iown
Olivier Girardot, leder for Hydro Rein og Richard Larsson, leder for IOWN i Norden. Foto: Herman Skjølsvik/Hydro

Fra før har Hydro Rein 1050 MW under utvikling i Sverige. Stor-Skälsjön, et prosjekt utviklet i felleskap av Hydro Rein og Eolus, nærmer seg ferdigstillelse og klargjøring for driftsfasen. I Norge har Hydro Rein omtrent 700 MW fornybarprosjekter i porteføljen.