blyverket
Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

– Selskapene gjør seg fete på kundene med minst innsikt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket om variable strømavtaler.

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) har lagt frem statistikk som viser at variable strømavtaler var nesten 19.000 kr dyrere enn spotprisavtaler i 2023, gitt et gjennomsnittsforbruk på 16.000 kWh. Samlet utgjør dette nesten to milliarder kroner.

De variable avtalene er i all hovedsak tatt ut av aktivt salg. Samtidig oppgir NVE at 3,7 prosent av alle husholdninger fortsatt har disse kontraktene. Forbrukerrådet ber nok en gang selskapene avslutte avtalene.

– Ingen ønsker å betale mer enn de må for strømmen. Det er da også strømkundene med minst innsikt som er blitt stående på disse avtalene, og som ender opp med å betale svært dyrt for strømmen, sier Blyverket i en pressemelding.

– Dessverre lever selskapene tydeligvis godt med at kundene betaler blodpris for strømmen. At avtalene ofte er solgt av selskaper sertifisert med «Trygg strømhandel» sier sitt om både ordningen og ikke minst om en bransje som setter egen inntjening foran kundenes beste, sier Blyverket.