Representanter fra Bellona på vei fra Kirkenes til Murmansk i en Tesla. Foto: Bellona

Bellona er tildelt en miljøpris av russiske myndigheter for etableringen av verdens nordligste ladestasjon for elbiler. Ladestasjonen ligger i Murmansk.

Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona fikk overrakt prisen av Russlands viseenergiminister Anton Inyutsin under den russiske energiuka i Moskva denne uka, skriver Bellona på sin hjemmeside.

Den russiske energiuka er et stort, årlig arrangement der president Vladimir Putin og andre russiske samfunnstopper deltar.

Miljøprisen er den første prisen Bellona får fra russiske myndigheter. Den gis til den som har bemerket seg best med tiltak for energieffektivitet.

Håper på snøballeffekt

– Vi er glad for at dette enkle tiltaket får så stor oppmerksomhet. Det er akkurat en slik snøballeffekt vi forsøker å få til: at et lite tiltak skal få stor oppmerksomhet og kan lede til større tiltak, sier Nils Bøhmer.

Allerede i 1992 tok Bellona med en liten elbil til Murmansk, om bord i Bellona-skipet Genius. Mange nysgjerrige tilskuere stilte da opp for å få et glimt av fremtiden.

I juni i år ga Bellona en ladestasjon til Murmansk, en by med bare fem elbiler. Hurtigladeren skulle ikke bare gi eierne en ekstra lademulighet, den var også første ledd i den infrastrukturen som trengs for å få flere til å velge elektrisk drevet bil.

Russlands viseenergiminister Anton Inytsin (t.h.) overrakte prisen til Bellonas daglige leder Nils Bøhmer. Foto: Bellona

Russiske insitamenter

Foreløpig har svært få russere kjøpt elbil, men myndighetene har vedtatt noen tiltak for å stimulere interessen:

·         I 2015 ga russiske myndigheter elbiler et ettårig fritak fra importavgifter.

·         Alle bensinstasjoner ble også pålagt å sørge for ladere for elbil, men foreløpig har lite skjedd.

·         I fjor satte den russiske presidenten i gang et prosjekt for å produsere russiske elbiler, også for å sette ny fart i russisk bilindustri.