Kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett. Arkivfoto: Øyvind Lie

Statnett forsvarer sitt ønske om å selge hele sitt 132 kV-nett i Møre og Romsdal til Mørenett.

Innlegg fra Henrik Glette, direktør for kommunikasjon og samfunn i Statnett.

I et særdeles skarpt innlegg i Energiteknikk beskriver administrerende direktør Knut Hansen i NEAS at han og selskapet hans ikke har lyktes med å komme i «reell dialog» med Statnett siden august. Noen avsnitt lenger ned siterer han fra brevvekslingen mellom Statnett og NEAS i oktober.

Vi har gjennomført en inkluderende og åpen prosess rundt det forestående salget av regionale nettanlegg siden 2018. Vi har invitert til en bredere samling i regionen rundt disse anleggene, men det har ikke lyktes.

Overføringen av disse nettanleggene fra statlig til regionalt eierskap er en gyllen mulighet for regional utvikling og en rasjonell videre utvikling av nettet som viktig forutsetning for den elektriske fremtiden i Møre og Romsdal. At NEAS ikke ønsker å være med på en felles løsning for fylket, er et valg selskapet selv tar.

Hvorvidt myndighetene er opptatt av å redusere antall aktører, som Hansen beskriver, er ikke det Statnetts anliggende. Vi er opptatt av en helhetlig prosess for overdragelse og videre drift av disse anleggene.

Vi mener ikke det er hensiktsmessig å forlenge en prosess som har vært inkluderende, men hvor løsningen ble åpenbar ut fra de kriteriene Statnett har satt for vårt salg. OED ved statsråden har i sitt svar til Stortinget tydeliggjort at det er innenfor Statnetts mandat å selge disse anleggene til den eller de selskapene vi ønsker.

For oss er det viktig å sikre rasjonelle prosesser rundt omklassifisering og salg. Vi kan ikke se hvordan det skulle gavne aktørene at vi gjorde dette i en langdryg prosess, slik NEAS tar til orde for.

Vår begrunnelse for å selge nettanleggene til Mørenett står på trygg grunn, og vi kommer til å gå videre med dette dersom forhandlingene er vellykkede. Mørenett har gjort beregninger som ikke viser de tariffendringene NEAS hevder.

Vårt ansvar for utvikling av kraftsystemet både nasjonalt og regionalt ligger selvsagt fast, og vi regner med en fortsatt god dialog med alle aktører om dette, også i Møre og Romsdal.