Turbinene på Havøygavlen i Måsøy kommune i Finnmark skal skiftes ut. Foto: Wolfgang Zwanzger/Mostphotos

Nye turbiner skal installeres.

Havøygavlen vindpark er verdens nordligste vindpark, og ble etablert i 2002. De gamle turbinene, på 2,5 MW, nærmer seg levetidens slutt.

Det er derfor inngått et partnerskap mellom dagens eiere av Finnmark Kraft for å iverksette utskifting av 15 Nordex-turbiner til 9 nye Vestasturbiner på 4,2/4,3 MW, går det fram i en pressemelding fra Finnmark Kraft.

Dagens vindkraftverk vil stoppe produksjonen våren 2021, og det nye vindkraftverket forventes å være i regulær produksjon mot slutten av 2021. Det er beregnet en årsproduksjon på ca. 135 GWh.

Utbyggingen vil pågå over 18 måneder under ledelse av Finnmark Kraft.

Medeierne i Finnmark Kraft er Repvåg Kraftlag, Ymber, Alta Kraftlag, Varanger Kraft og Norkyn Kraftlag. I tillegg har Sparebank1 Nord-Norge blitt med på satsingen.

– Etter mange år med drift ved Havøygavlen, ser vi fram til å videreutvikle en ny vindpark, der vi gjenbruker et område som allerede har vært i bruk til vindkraft i 20 år. Prosjektet kan også bruke om igjen en god del av infrastrukturen, noe som gir det nye prosjektet en god avkasting, sier administrerende direktør i Finnmark Kraft, Egon Leonhardsen, i meldingen.