Et av USAs største energiselskaper har valgt norske eSsmart Systems som partner når de nå vil utnytte mulighetene som kunstig intelligens gir i veldikeholdsplanleggingen. Foto: Esmart Systems

Kontrakten om overvåking av kraftnettet med kunstig intelligens kan bli norske eSmart Systems' kommersielle gjennombrudd i USA.

Halden-baserte eSmart Systems kan ha skutt en amerikansk gullfugl. Selskapet leverer kjerneteknologien til et system som bruker dronebilder, driftsdata, historiske data og en rekke andre parametere i en programvare som bruker kunstig intelligens for å effektivisere drift og vedlikehold av kraftnettet. Den vanlige, internasjonale forkortelsen for kunstig intelligens er AI, i Norge begynner KI å bli vanlig.

Kontraktspartneren er USAs niende største energiverk, Xcel Energy, med hovedkontor i Minneapolis, Minnesota. Som samarbeidspartner har eSsmart selskapet Phoenix Air Unmanned, som er blant USAs fremste eksperter innen droner og høyoppløselige dronebilder, mens EDM International er underleverandør til eSsmart Systems, som eksperter på innsamling av data, datahåndtering og bildeanalyse.

Verdens beste

– Denne kontrakten bekrefter at vårt teknologimiljø i Halden er et av verdens beste innen utvikling av kunstig intelligens, og kanskje det aller beste som jobber opp mot kraftbransjen, sier administrerende direktør Knut Johansen til Energiteknikk.

Han forteller at de nå er i ferd med å trappe opp virksomheten og tilstedeværelsen i USA, og flytter hovedkontoret fra Seattle til Austin, Texas. Per i dag er de 10 heltidsansatte i USA, om to år ser Johansen for seg at de har vokst til rundt det firedobbelte. De aller fleste av disse vil jobbe med salg og støtte.

– Vi har stor tro på at denne kontrakten bare er begynnelsen. Vi leder nå med flere hestelengder på våre konkurrenter, og markedspotensialet er svimlende, sier Johansen.

Han bedyrer at de vil beholde utviklingsmiljøet i Halden. – Det har vært en suksess så langt, og vi ønsker også en nærhet til det europeiske markedet.

Selskapet har nettopp fått inn nye investorer på eiersiden, det amerikanske investeringsfondet Energy Impact Partners (EIP) og tyske innogy Ventures. Investeringsrunden har bidratt til at selskapet har fått inn 415 millioner kroner til videre utvikling.

Connected Drone

Kjernen og selve «motoren» i systemet er Connected Drone, KI-programvaren som eSsmart lanserte for for tre år siden. Kontraktspartneren Xcel Energy har testet systemet i en pilotinstallasjon i to år, og følte seg nå så sikker på teknologien at de åpnet lommeboka.

Denne KI-programvaren håndterer enorme mengder data. Med selvlærende algoritmer (maskinlæring) blir den i stand til å analysere driftssituasjonen og predikere restlevetid på de enkelte komponentene i nettet. KI-systemet blir også i stand til å finne feil før den oppstår, eller fører til utfall i nettet.

– Vi er nettopp sertifisert etter ISO 27001 og 13-standarden, slik at vi kan dokumentere at våre systemer oppfyller de sterkeste kravene til cyber security på markedet, forteller Johansen.

Halv million kilometer

ESmart Systems ønsker ikke å gå ut med noen kontraktsum nå. USA-ansvarlig Knut Gustavsen i selskapet forteller at kontrakten er oppdelt i flere underkontrakter med opsjoner som utløses etter hvert. – Kontraktstørrelsen nå i første fase er ikke så imponerende, men den kan bli ganske hyggelig når opsjonene etter hvert slår inn, sier han.

Xcel Energy er med sine 3,3 millioner nettkunder i åtte delstater det niende største energiselskapet i USA. Målt i børsverdi, er de med 28,1 milliarder USD det sjette største energiselskapet (mai 2019). De har over 500.000 kilometer med kraftlinjer opp til 500 kV, som spenner over 10 delstater.