wetterhus
Administrerende direktør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi Nett gir rabattert nettleie om natta. Foto: Øyvind Lie

Glitre Energi Nett innfører lavere nettleie for alle husholdningskunder fra klokka 22 om kvelden til klokka 06 om morgenen i vintermånedene, men er forberedt på å måtte gjøre justeringer når NVEs effekttariff-regler innføres.

Oppdatert med kommentar fra Glitre Energi Nett.

Ny pris mellom klokka 22 og klokka 06 er 35,70 øre pr kWh inkludert avgifter. Det er en reduksjon på 14 øre/ kWh på energileddet i nettleien, opplyser Glitre Energi Nett i en pressemelding.

– Vi må utnytte strømnettet vårt smartere gjennom døgnet, for å utsette eller unngå behov for å bygge ny kapasitet. En kapasitet vi egentlig ikke trenger om vi bruker nettet smart. Om natten er det god plass i nettet, derfor innfører vi i Glitre Energi Nett lavere nettleie om natten, sier Tore Morten Wetterhus, administrerende direktør i Glitre Energi Nett, i meldingen.

Kan komme justeringer

– Energileddet settes kraftig ned. Er dette i tråd med forslaget NVE kom med nylig? Eller må dere gjøre det om, hvis NVEs forslag vedtas?

– Den endringen i nettleie som vi nå gjør, ser vi som et steg i ønsket retning. Både i forhold til målsetningen myndighetene har og hva som er godt for kundene. Nå er det viktig å høste erfaring med hvordan smart nettleie spiller sammen med våre kunder. Vi tenker at det er naturlig å gjøre justeringer på nettleien om en tid utfra de erfaringene vi høster, og vi håper at med noen mindre justeringer vil vi være i tråd med de fremtidige kravene til NVE, sier Wetterhus til Energiteknikk.

Gulrot

Dermed gjør Wetterhus som han antydet at selskapet ville gjøre, da Energiteknikk intervjuet ham ved juletider.

 – Vi ønsker å bruke gulrot, og ikke pisk. Vi skal være med på å elektrifisere samfunnet og bidra til å nå Norges klimamål. Vi må ta i bruk den ledige kapasitet i nettet, før vi bygger mer nett. Da tror vi på å gjøre det billigere for kunden, i stedet for å sette prisen opp, sier han i meldingen. 

Nettselskapet anbefaler at man lader elbilen på natta, og sparer penger på det. For en husholdning med elbil og gjennomsnittlig strømforbruk kan besparelsen ifølge selskapet bli rundt 1000 kroner, inkludert strømprisen.

– Merk at vi fraråder å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natten. Det har med brannsikkerhet å gjøre, og vil uansett gi en særdeles liten besparelse, sier Wetterhus. 

Pilotprosjekt

Endringen gjelder fra 1. mars.

På sin nettside skriver Glitre Energi Nett at det er snakk om et pilotprosjekt, for alle husholdningskundene som har ny automatisk måler. Der gjør selskapet også oppmerksom på at det kan komme endringer på nettleien etter 2021.

Glitre Energi Nett skriver videre at siden det er et prosjekt, er de pålagt av myndighetene å gi kundene muligheten til å reservere seg. Det kan kundene gjøre ved å fylle ut et skjema.