Illustrasjonsfoto: Agder Energi

Agder Energi hadde i 2019 et underliggende resultat etter skatt på 340 millioner kroner, ned fra 874 millioner kroner i 2018.

– Hovedforklaringen til resultatnedgangen er vesentlig lavere vannkraftproduksjon og lavere oppnådde priser enn i 2018. Konsernets sikringsstrategi skal bidra til stabile og forutsigbare utbytter over tid. I 2019 har sikringsaktivitetene medført at de oppnådde kraftprisene har vært lavere enn spotprisene, sier konsernsjef Steffen Syvertsen i en pressemelding.

Lavere kraftproduksjon

Produksjonen av vannkraft var i 2019 lavere enn normalt. Det ble produsert 7 288 gigawattimer (GWh) mot 8 686 GWh i 2018, som er en nedgang på 16 prosent. Årsaken er blant annet at det i begynnelsen av året var mindre vann i magasinene og tilsigsfeltene, samt mindre snø i fjellene, enn normalt. Vann- og snømengdene har økt og ved utgangen av året var nivået høyere enn normalt.

– Gjennom vinteren har den fortsatt å øke, og er nå vesentlig høyere enn normalt. Med en normal ressurstilgang fremover forventer vi en høyere vannkraftproduksjon og energiomsetning i år enn i fjor, sier Syvertsen.

Lavere kraftpriser

Den gjennomsnittlige spotprisen i Agder Energis område var på 38,7 øre for kilowattimen (kWh), mens den i 2018 var på 41,5 øre for kilowattimen. Det er en nedgang på 7 prosent.

– Den milde og våte vinteren hittil i 2020 har ført til nedgang i terminprisene i kraftmarkedet, og fremtidsprisene indikerer betydelig lavere kraftpriser i 2020 enn i 2019. Konsernets sikringsaktiviteter medfører imidlertid at oppnådde kraftpriser ikke forventes å ha samme nedgang, sier Syvertsen.

Styrket strømforsyningen

Resultatbidragene fra konsernets nettvirksomhet har også vært svake i 2019.

– Dette skyldes blant annet lavere inntekter og økte kostnader til skogryddingstiltak for å redusere risikoen for at trær faller over linjenettet og forårsaker strømbrudd. I 2019 er det benyttet 114 millioner kroner til ekstra skogrydding, sier Syvertsen.

 I tillegg til et omfattende, normalt vedlikeholdsprogram, har Agder Energi Nett i 2019 satt i verk en rekke ekstratiltak for å redusere risikoen for strømbrudd. Et av dem er et omfattende arbeid knyttet til skogshogst langs høyspentlinjene. Ved å kartlegge og fjerne trær utenfor det ordinære ryddebeltet, reduseres risikoen for strømbrudd.

For å vedlikeholde sikkerhetsavstanden mellom trær og strømførende linjer, benyttes helikopter med en stor sag til å sage ned greiner som kan komme for nær strømlinjene. Videre benyttes droner og laserscanning for å avdekke hvor det er behov for reparasjoner i linjenettet og hvor det er trær som kan være en fare for strømforsyningen.