kroepelien
Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Ber samtidig myndighetene slå hardere ned på selskaper ved gjentatte brudd på markedsføringsloven».

Sertifisieringsordningen skal være frivillig, for strømleverandører som ønsker å «sette en høyere standard», skriver Energi Norge i en melding på sin nettside.

Målet skal være å bidra til et enklere og tryggere strømmarked med færre klager og mer fornøyde kunder.

Bakgrunnen er at bransjen den senere tiden fått kritikk fra Forbrukerrådet for markedsføring og salg av strømavtaler hvor betingelsene ikke alltid er like klare.

– Strømmarkedet i Norge fungerer i hovedsak godt, med mange leverandører og prisbevisste kunder. Men stort tilbud av kortsiktige produkter, gjør også at markedet kan oppleves som komplisert og at kundene ikke får den informasjonen de trenger. Derfor vil vi etablere en ny bransjestandard for salg og markedsføring, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i meldingen.

Svensk forbilde

Ordningen kan for eksempel omfatte krav til selskapene når det gjelder salg via telefon og andre kanaler, opplæring av salgspersonell (internt og eksternt), tydeligere merking av kampanjetilbud og avtalenes varighet, tydeligere prisvarsler, og oppfølging av eksisterende kunder.

– Dette vil gi kundene en mulighet til å velge strømleverandører som forplikter seg utover det lovverket krever i dag, og samtidig være et konkurransefortrinn til de selskapene som vil strekke seg litt lengre for å gjøre det enklere og tryggere for kundene, sier Kroepelien.

Sverige har en tilsvarende ordning under navnet Schysst elhandel hvor 21 strømleverandører ifølge Energi Norge er sertifisert i dag. Ordningen forplikter selskapene til å følge 18 kundeløfter, og de følges opp av en uavhengig konsulent.

Energi Norge foreslår å etablere ordningen i dialog med medlemsbedriftene våre og Forbrukerrådet, sier Kroepelien.

Ber om innstramming

Energi Norge ønsker ifølge meldingen samtidig at Forbrukerrådet videreutvikler strømprisportalen sin, slik at det blir enda enklere for kundene å skille mellom kortsiktige kampanjetilbud og mer langvarige avtaler.

«I tillegg må myndighetene slå hardere ned på selskaper ved gjentatte brudd på markedsføringsloven», heter det i meldingen.