Tre av de ansatte i serviceteamet for Hamnefjell vindkraftverk, som får en stor del av æren for at vindkraftverket ble årets Vindkrigar 2019 : (f.v) Jakob Tiberg, Robin Nygård, Fredrik Vonheim. Foto: Finnmark Kraft

Til tross for at Raggovidda igjen hadde best brukstid.

Tirsdag 17. mars skulle Norwea arrangert sin årskonferanse. Den ble naturlig nok avlyst, men koronviruset forhindrer ikke organisasjonen å dele ut det de kaller vindkraftens Oscar, nemlig Årets Vindkrigar 2019.

Prisen deles årlig ut til det beste kraftverket i Norge. Både best produserende turbin og brukstid (antall kWh delt på installert effekt) har tidligere vært brukt som kriterium, og Varanger Krafts Raggovidda (15 turbiner, 45 MW) i Berlevåg kommune i Finnmark har stukket av med seieren både i 2017 og 2018.

Raggovidda best brukstid

I år gjøres det imidlertid en ny vri, går det fram i en melding på Norweas nettside. Som Energiteknikk har skrevet, hadde Raggovidda også i 2019 best brukstid, hårfint foran Finnmark Krafts Hamnefjell Vindkraftverk i Båtsfjord (15 turbiner, 51,8 MW). Raggovidda hadde i 2019 3989 fullasttimer og en kapasitetsfaktor på 45,5 prosent, mens Hamnefjell endte på 3970 fullasttimer og en kapasitetsfaktor på 45,3 prosent.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat som ifølge Norwea er jury for prisen. Seksjonssjef i Seksjon for ressurs og kraftproduksjon Ann Myhrer Østenby skriver i begrunnelsen for årets utdeling:

«I år har juryen lagt til grunn en annen faktor enn brukstid når de har kåret Årets Vindkrigar. Det er mange forskjellige egenskaper en vindpark eller en vindturbin kan ha som viser at det er god produksjon. Brukstid har blitt uthevet mange ganger, andre måter å måle god produksjon på er hvordan vindparken har produsert i forhold til produksjonsindeksen eller produksjon per sveipt areal. Men i år har juryen valgt å gå for produksjon per turbin. Noe av grunnen til dette er at det er en park som peker seg spesielt ut, med vesentlig bedre produksjon per turbin enn noen av de andre parkene. Og den parken er Hamnefjell vindkraftverk».

Stolte

– Vi er veldig stolt av at Hamnefjell vindkraftverk er Norges beste vindpark i 2019, sier Egon Leonhardsen, administrerende direktør i Finnmark Kraft, i Norweas melding.

–  Vi har høstet erfaring fra nesten 20 års drift av verdens nordligste vindpark på Havøygavlen, noe som har gitt oss en unik kompetanse på drift av vindparker i arktiske strøk, som vi har videreutviklet på Hamnefjell. Vi har et solid driftsmiljø med lokale serviceteam som har stått på for å oppnå disse gode resultatene, sier Leonhardsen.

–  Vindressursene i Øst-Finnmark er blant de beste i hele Europa, og naboene våre har tidligere vunnet denne prisen. For oss er dette som lokaloppgjør i fotball, endelig slo vi vår argeste konkurrent, Raggovidda vindpark, sier Leonhardsen.

Godt driftslag

Administrerende direktør i Norwea, Øyvind Isachsen gratulerer Hamnefjell vindkraftverk med prisen.

–  Først og fremst vil vi få gratulere det fantastiske driftsteamet på Hamnefjell, uten et godt driftsteam er man sjanseløse i denne konkurransen. Hamnefjell er et strålende vindkraftprosjekt, og sammen med Raggovidda viser de hvilket potensiale vindkraft har generelt, og i Finnmark spesielt, sier Isachsen.

–  Vi vet at det er en vennskapelig konkurranse mellom Hamnefjell og Raggovidda, det er ikke lenger mellom de to prosjektene at de kan se hverandre i klarvær. Vi håper årets vindkrigarpris kan fungere som inspirasjon i de mørkeste, kaldeste og våteste timene i året som kommer,  vi er stolte av arbeidet de legger ned, og det håper jeg de er selv også, sier Isachsen.