Loddetå oppdrettsanlegg
Loddetå i Sveio kommune er verdens første lakseoppdrettsanlegg der alle operasjoner i den daglige driften er drevet av ren elektrisk kraft.

Åpnet av Erna Solberg onsdag.

Statsminister Erna Solberg åpnet onsdag verdens første helelektriske oppdrettsanlegg på Loddetå i Sveio kommune i Sunnhordland.

Bremnes Seashore har dermed kuttet all bruk av fossilt drivstoff i den daglige driften av anlegget.

Elektrifiseringen av Loddetå er et resultat av et samarbeid mellom Bremnes Seashore, ABB og miljøstiftelsen Bellona, skriver ABB i en pressemelding.

500 kVA

Prosjektleder for helelektrifiseringspiloten på Loddetå, Eivind Sæverud, opplyser til Energiteknikk at landanlegget er dimensjonert for å levere 500 kVA strøm til oppdrettsanlegget, og at nettet til merdene er dimensjonert for å levere 103 KW til hver merd.

Mens flere oppdrettere tidligere har sørget for landstrøm frem til forflåtene sine, skal Bremnes ifølge pressemeldingen være først med å sørge for landstrøm helt ut på merdkanten slik at også arbeidsoperasjoner ute på merdene kan drives elektrisk. Bremnes Seashore har blant annet investert i en elektrisk arbeidskatamaran som nå er i drift på Loddetå.

– Vi som jobber i Bremnes Seashore er utrolig stolte over å være først i verden med et helelektrisk lakseoppdrettsanlegg. Med landstrøm helt ut på merdkanten blir det mulig å utføre alle kraftkrevende operasjoner med fornybar energi, sier Simon Nesse Økland, utviklingssjef i Bremnes Seashore, i meldingen.

Kun standardkomponenter

Bellona mener prosjektet viser vei for hele næringen.

– Elektrifisering øker fiskevelferden og reduserer faren for dieselutslipp, og samtidig forsvinner all støyen fra dieselaggregatene. Det er bra for arbeidsmiljøet og lokalmiljøet, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.

For ABB har det i prosjektet vært et poeng å gjennomføre elektrifiseringen utelukkende ved hjelp av standardkomponenter.

– Ved hjelp av høyspent er det også mulig å levere mer kraft, også til anlegg som ligger langt fra land, sier Lars Andersen, salgsspesialist for akvakultur i ABB.