Geir Kulås
Konserndirektør Geir Kulås i Skagerak Kraft.
Foto: Skagerak Kraft

Bygger tre nye kraftverk. – Vi har 80 års horisont.

  • Øyvind Lie

I august i år startet byggingen av Ala kraftverk i Vang kommune i Valdres. Parallelt bygger vannkraftprodusenten Skagerak Kraft to andre nye kraftverk, Gjuvåa i Tuddal i Telemark og Dalsfos i Kragerø.

I likhet med andre vannkraftprosjekter har prosessen fram til byggestart vært lang. Januar 2020 markerte oppstarten for Nye Dalsfos Kraftverk, og hakk i hel fulgte kraftutbyggingen i Tuddal.

80 års horisont

Våren brakte med seg korona-pandemien. I tillegg stupte kraftprisene. Ala kraftverk fikk likevel grønt lys av styret i Skagerak Energi i juli, etter en utsettelse fra mars måned.

– Vi står i en helt annen situasjon nå, enn vi gjorde i de første dagene da landet stengte ned. Utsettelsen ga oss trygghet i prosjektgjennomføring internt og hos leverandører, sier konserndirektør Geir Kulås i Skagerak Kraft til selskapets informasjonsmagasin Skageraknytt.

Den lave kraftprisen er kortsiktig, tror Skagerak Kraft, som har et langsiktig perspektiv.

– Vi har 80 års horisont, sier Kulås.

Fredes

Ala kraftverk ligger i Vang kommune. Kraftverket får en årlig middelproduksjon på 17,4 GWh, og skal være i drift vinteren 2021/2022. Prosjektet skal koste cirka 81 millioner kroner.

Gjuvåa kraftverk får en årlig produksjon på 14,5 GWh, og skal koste cirka 75 millioner kroner.

Nye Dalsfos Kraftverk i Kragerøvassdraget, som Energiteknikk tidligere har omtalt, vil få en produksjon på 38,5 GWh, en økning på 8 GWh fra den gamle kraftstasjonen på den andre siden av elven. Innen det nye kraftverket er i drift, har gamle Dalsfos kraftstasjon rukket å runde 115 år. Gamle Dalsfos Kraftverk er foreslått fredet, og i tråd med fredningsforslaget fases produksjonen ut her, når Nye Dalsfos tar over. Nye Dalsfos Kraftverk har et budsjett på 140 millioner kroner.

Over 5 kroner/kWh

– Gjuvåa vil koste ca. 5,17 kroner per kWh, mens Ala vil koste ca. 4,65 kroner per kWh. Er ikke det dyrt?

Vi baserer våre lønnsomhetsberegninger på langsiktige kraftprisforventinger og med bakgrunn i disse har vi vurdert utbyggingskostnadene ved Ala og Gjuvåa som akseptable. De senere årene har man forøvrig også sett at betalingsviljen for småkraftverk har vært ganske stor, spesielt fra utenlandske investorer, sier Kulås til Energiteknikk.

– Småkraftverkene utløser jo ikke grunnrenteskatt og det gjør de mer fordelaktige å bygge ut. Hvis de settes i drift før utgangen av neste år oppfyller de jo også kravene til elsertifikater, sier Kulås.