vedum
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Arkivfoto: Stortinget

– Den søknaden vil ikke bli behandlet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  • Øyvind Zambrano Lie

Den planlagte 650 kilometer lange Northconnect-kabelen (1400 MW) mellom Eidfjord i Hardanger og  Peterhead i Skottland fikk i mars 2020 konsesjonsbehandlingen utsatt fordi Solberg-regjeringen mente man først burde høste erfaringer fra virkningene på kraftsystemet fra Nordlinki-kabelen til Tyskland og North Sea Link-kabelen til England.

I Hurdal-plattformen ble Senterpartiet og Arbeiderpartiet enige om at det i denne stortingsperioden ikke skal godkjennes nye mellomlandsforbindelser. Også tidligere har Senterpartileder Trygve Slagsold Vedum har tidligere sagt at Northconnect-planene bør droppes.

Nå er Vedum blitt finansminister, hans ord veier tyngre, og han går enda lenger i å avvise kabelplanene til Skottland.

– Den søknaden vil ikke bli behandlet. Det prosjektet skal gravlegges, sier han til VG om Northconnect-prosjektet.