graichen
Statssekretær Patrick Graichen i det tyske nærings- og klimadepartementet under en energidebatt i Berlin onsdag. Skjermdump: German Chambers of Commerce Abroad

Ønsker ikke å reforhandle utvekslingsavtalen med Norge, vil heller ha flere kabler.

  • Øyvind Zambrano Lie

Under en energidebatt i Berlin onsdag, der også statsminister Jonas Gahr Støre deltok, ble statssekretær Patrick Graichen i det tyske nærings- og klimadepartementet spurt av TV2s journalist om det er rom for reforhandling av avtalen om kraftutveksling mellom Norge og Tyskland over Nordlink.

Flere i Norge har den siste tiden tatt til orde for dette for å hindre svært høye kraftpriser i Norge. Graichen var kritisk til forslaget.

– Jeg tror alle lider av den samme situasjonen. Selvsagt er den en impuls å tenke om man kan tjene på restriksjoner i overføringskapasiteten mellom land. Men det går ikke til roten av problemet. Derfor tror jeg at vi sammen trenger å se veldig nøye på gassmarkedet. Spørsmålet er hvordan vi løser det problemet, og at vi ikke begynner med en indreeuropeisk debatt om hvorvidt vår handel og våre solidaritetsmekanismer bør åpnes opp igjen, sa Graichen på spørsmål fra TV2 ved debattens avslutning.

Vil ha flere kabler

Etter debatten gjentok Graichen advarslene mot eksportbegrensninger.

– Vi ser på muligheten for mer samarbeid i Europa når det gjelder elektrisitet og gass. Samarbeid går alltid begge veier. Reforhandling tror jeg ikke er riktig vei å gå, sa han til TV2.

Men hvis en side vil snakke, kan man alltids sette seg ned og snakke, påpekte han.

– Har dere noe å gi?

– Vi ser på en mulig vei mot karbonnøytralitet for Tyskland og resten av Europa, med mer havvind, mer ren energi og flere kabler. Det er veien vi bør gå, svarte Graichen.

Avventer eventuell reforhandling

Overfor TV2 gjentok statsminister Jonas Gahr Støre at det ikke skal bygges nye overføringskabler fra Norge i denne regjeringsperioden.

Han fortalte at det ikke er trukket noen konklusjoner om eventuell reforhandling av avtalene om kraftutveksling.

støre
Statsminister Jonas Gahr Støre under en energidebatt i Berlin onsdag. Skjermdump: German Chambers of Commerce Abroad

– Vi skal gå gjennom avtalene våre, og effekten av eksporten og hvordan den påvirker prisene, sa Støre til TV2. Han vil avvente konklusjonene fra regjeringens energikommisjon.

– Utelukker du en slik reforhandling?

– Vi har ikke åpnet for dette nå. Vi må både se på både de positive og mer sårbare sidene ved dette, sa Støre.