olkiluoto 3
Olkiluoto 3-reaktoren leverte i helgen strøm til nettet. Foto: TVO

12 år forsinket har Finnlands nye kjernekraftreaktor endelig begynt å levere.

  • Øyvind Zambrano Lie

Olkiluoto 3-reaktoren sørvest i Finland ble startet opp 21. desember 2021, og siden har kraftuttaket gradvis økt til cirka 27 prosent. Lørdag ble anleggsenheten koblet til Finnlands nasjonale strømnett med en effekt på 103 MW, skriver eieren Teollisuuden Voima Oyj (TVO) i en melding.

I løpet av en cirka fire måneder lang testproduksjonsfase vil OL3-anleggsenhetens effekt gradvis økes til 1600 MW. I perioden vil produksjonen variere betydelig, men det skal produseres om lag 3-4 TWh, opplyses det i meldingen. Årsproduksjonen når reaktoren kommer i full drift vil være 13 TWh.

– Flott demonstrasjon av vår kompetanse

– Starten av strømproduksjonen er nøye forberedt, og dette er en flott demonstrasjon av vår kompetanse, sier seniordirektør for elektrisitetsproduksjon, Marjo Mustonen, i meldingen.

Det er mulig starten på strømproduksjonen demonstrerer kompetanse. Kompetansen i tidligere faser i prosjektet er det imidlertid grunn til å stille spørsmål ved.

Kvalitetsstyringen sviktet

Byggingen av reaktoren startet i 2005, og den skulle settes i drift i 2010.

Men allerede fra starten kom Areva-Siemens-konsortiet, som bygger reaktoren for eieren Teollisuuden Voima Oyj (TVO), skjevt ut. Kvalitetsstyringen på byggeplassen sviktet. Dårlige sveiserutiner ble avdekket, det ble brukt feil materialer og for dårlig betong, slik Teknisk Ukeblad har omtalt. Planleggingsfeil i turbin­anlegget bidro også til den enorme forsinkelsen. Samtidig fikk sikkerhetskulturen hard kritikk.

Senere ble det funnet feil på komponenter i dieselgeneratorene, som sikrer reservekraft.

68 meter lang aksel

I testfasen ble det avdekket behov for modifikasjon av automatikken i tilknytning til kontrollfunksjonene, men akkurat det forsinket ikke prosjektet mer enn en måneds tid. OL3s ordinære strømproduksjon starter i juli 2022.

Om lag 40 prosent av OL3s effekt kommer av en høytrykksturbin, mens tre lavtrykksturbiner hver gir ca. 20 prosent. Alt dette sitter på en 68 meter lang aksel som roterer 1500 ganger i minuttet.