mast
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Det bør innføres strenge krav til omsetningskonsesjon for strømsalg. Eierne som har gjort levebrød av å utnytte forvaltningens dumsnillhet, må få millionbøter.

  • Øyvind Zambrano Lie

Kommentar av Øyvind Zambrano Lie, redaktør i Energiteknikk

Kraftbransjen har i årevis gått med en kreftsvulst som ingen har turt å behandle skikkelig. Det er at midt iblant dem lever strømsalgselskaper som har gjort det til sitt levebrød å opptre uærlig, å lure folk og å finte ut forvaltningen.

Dette gjøres gjennom direkte lovbrudd, tøying av regelverk og ved å satse på at forvaltningen ikke har eller tør bruke de virkemidlene som trengs for å stanse ulovlighetene. I et par tiår har de nå klart dette. Om et selskap slås ned på, kan de samme eierne ganske enkelt opprette et nytt, der de kan fortsette virksomheten på samme samfunnsskadelige måte. De undergraver omdømmet til alle som har befatning med bransjen, men enda verre er det selvsagt at de får rane vanlige folk og at dette oppleves som noe selvsagt, «siden det alltid har vært sånn».

Trenger avskrekkende reaksjoner

Eierne har riktignok risikert «overtredelsesgebyrer» på noen hundre tusen kroner. Men med millionlønninger og utbytter fra sitt neste selskap de oppretter, har ikke det vært avskrekkende.

Eierne av disse selskapene går på konferanser og sosialiserer med sjefene for resten av kraftbransjen. Det er bare slik det er, det er slik det «alltid har vært». Ingen tegn til skam noe sted.

For noen år siden startet myndighetene et arbeid med å rydde opp, og det kan tyde på at Forbrukertilsynet nå er i ferd med å begynne å ta saken alvorlig. Det er imidlertid en fare for at endringene ikke blir kraftige nok. Det er nemlig store penger å tjene på å lure strømkundene.

Må fratas omsetningskonsesjonen

Ett av problemene er opplagt at det er altfor lett å få omsetningskonsesjon. Det må innføres strenge krav til slike konsesjoner. Et krav kan for eksempel være at om hovedeieren, daglig leder eller folk i styret tidligere fått «overtredelsesgebyr» for eksempel på over 50.000 kroner, vil de ikke kunne ha noen rolle verken på eiersiden eller i styret av et nytt selskap, og de vil ikke få omsetningskonsesjon.

Verstingselskapene trenger tydeligvis også svært klare regler å forholde seg til. Her bør vi se til USA. Om et selskap får overtredelsesgebyr tre ganger, mister det omsetningskonsesjonen. Three strikes and you’re out. Om de gjøre ekstreme ting, bør de selvsagt kunne miste omsetningskonsesjonen på flekken.

Strøm er strøm

Det skal sies at flertallet av strømsalgselskapene ikke er en del av denne kreftsvulsten som har fått vokse fram.

De mer seriøse aktørene sliter imidlertid også med å forholde seg til lover og regler for markedsføring. Europower skrev nylig en fornøyelig kommentar med et vell av eksempler på ulovlig strømsalg, der det hevdes ting om kontraktene som åpenbart ikke stemmer.

Et grunnleggende problem med strømsalgbransjen er at når man skal selge en vare som er helt lik, er det veldig fristende å legge på og påstå at man har et produkt som er annerledes enn konkurrentenes. Det er lett å lure folk flest, som ikke vet at strøm er strøm.

Kontrollørene må få ressurser

Det er imidlertid viktig at også disse «vanlige» strømsalgselskapene blir kikket i kortene. Det kan innvendes at hele opprettelsen av sluttbrukermarkedet for strøm var et stort feilgrep. RME forsvarer imidlertid dette markedet, og viser til at alternativet er verre.

Om vi skal fortsette å ha et sluttbrukermarked for strøm for husholdningene, må de som overvåker markedet tilføres langt større ressurser enn de har i dag, så de på en tillitsvekkende måte kan slå ned på både løgnaktig strømsalg og på direkte kriminell virksomhet.