aksjonist oed fosen
Aksjonist bæres ut av Olje- og energidepartementet mandag. Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom

Natt til mandag gikk politiet til aksjon mot demonstranter som krevde at vindturbinene på Fosen fjernes.

  • Øyvind Zambrano Lie

Siden torsdag har det vært demonstranter mot Fosen-vindmøllene i resepsjonen i regjeringsbygg nummer 5 (R5) i Akersgata 59, hvor Olje- og energidepartementet  holder til.

Klokka 03.15 natt til mandag fjernet politiet alle de 13 demonstranter fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund som var inne i R5, skriver VG. Aksjonistene ble kjørt til politihuset, og ble senere dimittert.

aksjonister same fosen oed R5
Natt til mandag fjernet politiet aksjonistene fra Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbund fra Olje- og energidepartementets lokaler i Akersgata. Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom

«500 dager med menneserettighets brudd»

Det er nå halvannet år siden Høyesterett slo fast at vindparkene krenker samenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Hva som skal skje videre i saken, og om noen eller alle turbinene eventuelt skal rives, har siden vært til behandling i Olje- og energidepartementet.

Norske Samers Riksforbund mener vindkraftverkene gjør reindrift for samene umulig på Fosen, og karakteriserer saken som «500 dager med menneskerettighetsbrudd».

SAME AKSJON fosen oed
Politiet fjerner aksjonist fra Olje- og energidepartementets lokaler i Akersgata mandag. Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom

Hindre ansatte

Det var Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) som ba politiet om hjelp til å avslutte demonstrasjonen i regjeringsbygg nr. 5 (R5).

«Det var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen med blokade av flere bygg i regjeringskvartalet som gjorde at DSS ba om hjelp fra politiet. En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb. Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon», skriver DSS i en pressemelding.

Både Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Olje- og energidepartementet og Samferdselsdepartementet holder til i R5.

NU fosen
Folk fra både Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbund deltok i aksjonen i OED mot Fosen-vindmøllene, som mandag ble avsluttet av politiet. .Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom