Nammos hovedkvarter på Raufoss. Foto: Nammo Group

Nammo kan bli sittende med svarteper etter at et gigantisk datasenter kom først til nett-mølla.

Konsernsjef Morten Brandtzæg hos våpenprodusenten Nammo AS på Raufoss går i dag ut i VG og advarer om at deres planer om å utvide produksjonen av ammunisjon, missiler og våpensystemer på Raufoss til det norske forsvaret og våre allierte nå står i fare for å måtte skrinlegges. Det kan også gå ut over planlagte leveranser til Ukraina.

Årsaken er at Elvia per i dag er usikre på om de kan godkjenne en utvidelse av Nammos tilknytning til nettet. Det produseres for lite kraft i Innlandet fylke, og regionalnettet har heller ikke kapasitet til å ta imot tilstrekkelige mengder kraft fra andre områder.

Brandtzæg peker på det absurde i at datasenterselskapet Green Mountain nettopp har lansert sine planer om å bygge et enormt datasenter på Hamar, basert på en avtale om datalagring for det store, dels kinesisk eide dataselskapet TikTok. De har fått godkjent en tilknytning til sitt effektbehov på 150 MW.

– Myndighetene må velge mellom å lagre kattevideoer eller sikre kritiske samfunnsfunksjoner, sier konsernsjef Morten Brandtzæg til VG.

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia viser på deres side til at regelen er at førstemann inn i køen med modne prosjekter får tilgang til nettkapasitet først

Les også: Vurderer om kommunene skal bestemme hvem som får nett