solceller tak
Illustrasjonsfoto: Zovenfra

373 MW norske solceller matet inn 15,5 GWh på nettet i april.

Til tross for at sommeren fortsatt er noen uker unna, har det aldri vært produsert mer solenergi i Norge enn nå i april. Registrert innmating fra sol var på 15,5 GWh i april, noe som er 36 prosent høyere enn tidligere rekord fra juli 2022. Det er også nesten to og en halv gang mer enn samme måned i fjor.

– Vi ser på tallene fra installert effekt at det er lagt til en del kapasitet siden i høst. Derfor var det ventet at april skulle gi rekord, uttaler daglig leder Sigbjørn Høgne i Elhub in en pressemelding.

Likevel utgjør solkraft fortsatt kun 0,12 prosent av total innmatet produksjon i Norge i april.

Litt mer vindkraft

Det ble også produsert 1,1 TWh vindkraft i april 2023 mot 0,8 TWh i april i fjor. April 2023 en den aprilmåneden da Elhub har registrert mest vindkraftproduksjon.

Totalt ble det produsert 12 TWh i Norge i april. Det er en økning fra 11,2 TWh sammenlignet med april 2022. Hittil i år er det produsert 54,2 TWh mot 53,8 TWh samme periode i fjor.

Produksjonen i Norge består hovedsakelig av vannkraft (88 prosent), vindkraft (10 prosent) og termisk kraft (1,7 prosent). Solkraft er fortsatt er beskjedent i Norge, under 0,3 prosent.

– Elhub måler kun nettoproduksjon av solkraft, altså overskuddsproduksjonen som mates inn på nettet. Det vil si at produksjon til eget forbruk ikke blir en del av registrert produksjon, presiserer Høgne.

70 MW mer

Ved utgangen av april er det i Elhub registrert 20.216 målepunkter for produksjon av solenergi og en total installert effekt på 373.025 kW. Hittil i år gir dette en økning på 70.000 kW i installert effekt fordelt på 3601 målepunkter.

– Det er interesse for tall rundt utviklingen innen sol. Derfor har Elhub en ny statistikkside på elhub.no med fokus på sol, sier Høgne.

Statistikken finner du på Elhub Soldata. Her kan publikum følge utviklingen måned for måned, og se utviklingen brutt ned på effektgrupper, prisområder og nettselskap.

Å følge denne utviklingen tett er sentralt for mange aktører. For eksempel er det å introdusere ny distribuert produksjon noe nettselskapene følger med på for å se hvordan dette påvirker kapasitet i nettet.