siemens norgesnett
Signering av avtalen skjedde i Norgesnetts lokaler i Fredrikstad med selskapets administrerende direktør Vidar Kristoffersen, administrerende direktør i Siemens Nils Klippenberg og Haakon Engen som er leder for Elektrifisering og automatisering hos Siemens. Foto: Norgesnett

Norgesnett AS og Siemens AS har inngått en avtale som skal sikre Norgesnett tilgang på nettstasjoner og SF6-frie koblingsanlegg.

«Rammeavtalen med Siemens sikrer oss forutsigbar tilgang på kritisk viktig materiell og utstyr som også gir oss et løft på miljø og bærekraft», sier Vidar Kristoffersen, administrerende direktør i Norgesnett, i en pressemelding.

Siemens’ Blue GIS-teknologi bruker ren luft som isolasjon i stedet for SF6.

«Vi er stolt av å være det første selskapet i Norge som inngår en slik rammeavtale med Siemens», sier Kristoffersen.

Tradisjonelt sett har SF6 gass blitt benyttet som isolasjons- og strømbrytningsmedium i høyspenningsbrytere og koblingsanlegg. SF6-gass har vært brukt til å slukke lysbuer, som oppstår når det er høyenergiutladning, lysbue, glimming, dårlig kontakt og andre hendelser som svekker effektiviteten i strømnettet.

Eventuelle utslipp av SF6 gass gir skader på miljøet. Norgesnett har derfor besluttet at det ikke skal leveres nye anlegg med SF6-gass.

EU er i ferd med å fase ut SF6-gass i strømforsyningen, og SINTEF skal nå lede et EU-program for å utvikle alternative løsninger, slik Energiteknikk omtalte tidligere i dag.