rynning-tønnesen pareto
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen presenterte store investeringsplaner på Pareto-konferansen torsdag. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Statkraft har nå over 400 prosjekter under utvikling.

Oppdatert med antall megawatt under utvikling. 

I forrige uke la Statkraft fram sine planer for investeringer i Norge. På Pareto-konferansen i Oslo torsdag, snakket selskapet om sine planer rundt om i hele verden.

– Statkraft har nå over 400 prosjekter under utvikling, i parallell, i en rekke europeiske land og utenfor Europa, sa Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

155 av prosjektene under utvikling er landvindprosjekter, mens 166 er solkraftprosjekter. Landvindprosjektene under utvikling utgjør ifølge Statkraft et sted mellom 5000 og 10.000 MW, mens solkraftprosjektene utgjør mellom 6000 og 11.000 MW.

Statkraft har også mye vannkraft under utvikling, men anslagene for hvor mye det blir, spriker fra mellom 490 og 3336 MW.

Annenhver uke

Planene skal materialiseres fra neste år og framover.

– Da blir det mer enn 30 investeringsbeslutninger per år. Det er mer enn én annenhver uke. Vi kommer til å bli en av de største utviklerne av fornybar energi i verden, sa Statkraft-sjefen.

I tillegg har Statkraft 19 prosjekter, både landvind, solkraft, vannkraft og nett-tjenester, som allerede er under bygging, som vil gi 1794 MW.

Den finansielle kapasiteten til å gjør utbyggingene framover, vil være større enn Statkrafts eksisterende kapasitet.

– Så vi vil søke medinvestorer eller investorer som kan ta noen av eiendelene etter at de er ferdigstilt. Vi vil selge komplette vindparker og solparker til investorer som dere, sa Statkraft-sjefen, henvendt til de mange investorene i salen.

Må diskutere med eieren

Rynning-Tønnesen understreket at Statkraft vil beholde en stor del av det de bygger.

– Balansen i dette vil vi diskutere med eieren, når det gjelder hvor mye vi kan beholde og hvor mye vi kan selge. Men investeringsnivået planlegges å fortsette uavhengig av Statkrafts finansielle kapasitet som investor selv.