Henja solpark
Offisiell åpning av Henja solpark vil skje nærmere sommeren. Foto: Sunna Group.

– Vi har realisert dette prosjektet på rekordtid.

Fornybarkonsernet Aneo har satt i gang produksjonen i Henja solpark på 15 megawatt (MWp) i Gislaved i Jönköing län i Sverige. Dette skal være Sveriges syvende største solpark, og første storskala solpark oppført på skogsmark. Det er også Aneos første storskala solpark, skriver selskapet i en pressemelding.

Solparken skal ha en årlig produksjon på 15 gigawattimer, dekker ca. 300 mål, og har om lag 23.000 paneler.

Henja er større enn noen bakkemonterte solparker i Norge til nå. Den er utviklet og bygget i samarbeid med det svenske utviklerselskapet Sunna Group, hvor Aneo gikk inn på eiersiden i september 2022.

100 millioner

Aneo har investert rundt 100 millioner kroner i solparken. Byggingen startet i juni 2023.

– Vi har realisert dette prosjektet på rekordtid. Fra prosjektutviklingen startet til idriftsettelse av parken har det gått kun to år, takket være våre dyktige partnere i Sunna Group og en svært tidseffektiv prosess for konsesjon og nettilknytning. Her har vi noe å lære i Norge, sier konserndirektør for fornybar produksjonsportefølje og vekst i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe, i meldingen.

Brannskadet område

Parken er lagt til et brannskadet område.

– I Aneo jobber vi målrettet for en mest mulig skånsom utbygging av ny fornybar kraftproduksjon. I Henja vil naturlig revegetering følges i årene framover, som vil gi nyttig kunnskap for videre utvikling av solkraft. I tillegg er solcellene montert uten inngjerding, som gjør solparken åpen for ferdsel for både dyr og mennesker, sier Moe.

henja
Solparken Henja i Gislaved er blant Sveriges største bakkemonterte solkraftverk. Foto: Sunna Group.