SKYGARD
Slik vil Skygards første datasenter ved Hovinbyen se ut. Illustrasjon: Skygard

Hafslund, Telenor og HitecVision har besluttet å investere 2,4 milliarder kroner på et datasenter på 20 MW.

Selskapene starter byggingen av datasenteret ved Hovinbyen i Oslo i løpet av en uke eller to, opplyser de i en epost til Energiteknikk. Utbyggingen skal skje gjennom et selskap som har fått navnet Skygard.

Datasenteret vil være i drift i løpet av første halvår 2025. Datasenteret vil være samlokaleringsanlegg for flere leietakere.

Datasenteret ved Hovinbyen skal være det mest energieffektive i Norge. Overskuddsvarmen vil bli utnyttet og gå inn i fjernvarmenettet.

I tillegg til det første senteret har Skygard ambisjon om å bygge ytterligere to datasentre i hovedstadsregionen. Fullt utbygd vil de tre datasentre etter planen ha en samlet kapasitet på 40 MW, skriver selskapene i en pressemelding.

Skygard er eid av Telenor (31,7%), Hafslund (31,7%), HitecVision (31,7%) og Analysys Mason Nordic (5,0%).

– Vi er stolte over å ha tatt en investeringsbeslutning som vil sørge for at Norge får sårt tiltrengte datasentre som vektlegger sikkerhet og bærekraft. Vi har store ambisjoner for Skygard og timingen er veldig riktig: Den geopolitiske situasjonen har gjort behovet for sikre løsninger viktigere, samtidig som vi ser et stadig mer presset marked på kapasitet, sier Jannicke Hilland, styreleder i Skygard og konserndirektør for infrastruktur i Telenor, i en pressemelding.

Telenor Norge vil være ankerkunde i ett eller flere av datasentrene, og Skygard er allerede i dialog med flere potensielle kunder.