elbil
Foto: Enova

Tibber lanserer tjeneste som lar kunder med smarte elbilladere tjene penger på å hjelpe et overbelastet strømnett.

– Tibber-kunder kan tjene penger på å hjelpe strømnettet ved å ta i bruk smart teknologi de allerede har. Vi begynner med elbilladere, og så lenge smartlading er aktivert og bilen er tilkoblet Tibber, kan vi automatisk starte eller stoppe ladingen i korte perioder uten at brukerne merker noe, sier Tibbers administrerende direktør Edgeir Aksnes i en pressemelding.

Tibber skal med tjenesten, som har fått navnet Grid Rewards, bidra til å matche tilgjengeligheten av uventet fornybar energi i systemet mot kundenes behov. Hvis det er for stor etterspørsel etter strøm kan ladingen utsettes. Når det er overskudd av strøm fra sol- eller vindkraftproduksjon, vil elbilene lades umiddelbart slik at overflødig fornybar strøm blir brukt. Hver gang tjenesten aktiveres, vil kundene få betalt.

Fleksibiliteten aggregeres og tilbys inn i fleksibilitets- og balansemarkedene.

Innen utgangen av året skal Tibbers plattform også snakke direkte med elbiler. Da vil kunder med ladebokser som ikke er integrert med Tibbers systemer kunne få betalt. Over tid skal også smarte varmeovner, varmepumper, varmtvannstanker og batterier gi belønning, samtidig som teknologien automatisk hjelper folk med å spare penger ved å flytte og redusere eget strømforbruk, opplyser selskapet.