myhrvold
Senterpartiets energipolitiske talsmann Ole André Myhrvold. Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet

Senterpartiet, Fremskrittspartiet og MDG er kritiske til planene om å elektrifisere britisk sokkel med en 300 kilometer lang kabel fra Norge.

Det er Total, Shell og BP som har spurt norske myndigheter om de kan byggen kabel ut fra Kvinesdal for å levere mellom 100 og 200 MW kraft til tre felter på  britisk side sentralt i Nordsjøen for å redusere CO2-utslippene med 400.000-800.000 tonn, slik Energiteknikk var først til å omtale.

Energi Norge og Zero er i utgangspunktet positivt innstilt, mens Olje- og energidepartementet ikke har tatt stilling til saken ennå. For energipolitisk talsmann Ole André Myhrvold er imidlertid saken klar.

– Uaktuelt

–  Det er vi veldig avvisende til, forbi behovet for elektrifisering av egen sokkel samt behovet for elektrifisering på fastlandet til transport og utfasing av fossile energikilder er så stort at vi trenger den kraften vi har selv. Vi ønsker ikke at det skal gå på bekostning av verken norske forbrukere eller norsk industri, sier Myhrvold til Energiteknikk.

Han har forståelse for at Shell, BP og Total ønsker å elektrifisere sine installasjoner på britisk sokkel.

– Da vil vi oppfordre britene til å se på havvind-alternativet isteden, det synes jeg norske myndigheter kan stille seg åpen for. Det er jo lagt ut et par områder i den sørlige Nordsjøen for havvind-utbygging. Jeg vet ikke hvordan det ligger i forhold til de britiske plattformene, men der kan det kanskje være et alternativ å få til en forbindelse. Men det å legge kabler fra fastlandet og eksportere norsk, ren vannkraft, for å elektrifisere britisk sokkel, er uaktuelt, sier Myhrvold.

Trenger krafta selv

–  Men for Europa vil CO2-utslippene gå ned. Er ikke dette en måte å gi et bidrag?

–  Men Norge skal elektrifisere sokkelen selv. Equinor har sagt at de skal kutte utslipp med førti prosent innen 2030 og at de skal være tilnærmet null i 2050. Det kommer til å kreve massive mengder energi. Vi skal elektrifisere transportsektoren vår, og en rekke fossile utslippskilder. Statnett har stipulert at vi trenger å øke energiproduksjonen i Norge med mellom 30 og 50 TWh. Så kom Klimakur og la på ytterligere 10 TWh, så vi er oppe i 60. Hvis vi i tillegg skal bytte ut fossile energikilder med for eksempel hydrogen, må vi legge på ytterligere. Så vi trenger den kraften vi har selv. Og norsk industri skal også være konkurransedyktig. Det vi kan tilby aluminiumsindustrien, prosessindustrien og treindustrien, er jo ren, billig kraft, sier Myhrvold.

Frps energipolitiske talsmann Jon Georg Dale skriver i en epost til Energiteknikk at Frp er opptatt av kostnadseffektive tiltak, og at de ikke har tatt endelig stilling til forslaget.

«Men for FrP er det viktig at ikke strømprisen til norske forbrukere går opp som følge av slike tiltak», understreker han. 

– Frekkhetens nådegave

Nylig avgått olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) er enda mer konkluderende i et intervju med E24 om saken,, og sier forslaget er uaktuelt dersom det gir dyrere strøm til norske forbrukere.

– Hvorfor skal vi selge vår rene energi på billigsalg til engelsk sokkel, slik at deres klimaregnskap skal se bedre ut, sier Listhaug.

Energipolitisk talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Ask Ibsen Lindal, er også svært kritisk.

– De vil bruke høyverdig, fornybar kraft til å grønnvaske griske, feite oljeselskap. Det er noe som heter frekkhetens nådegave, og er det noen som har dette, så er det oljenæringen, sier han til E24.