Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga. Foto: Småkraftforeninga

Hvis småkraftutbyggere ikke rekker elsertifikatfristen på grunn av korona-viruset.

– En del utbyggere frykter å ikke rekke sertifikatfristen, og ser allerede nå at det kan bli problemer. Det kan handle om anleggsfolk som er blitt syke, problemer med å få deler og større elementer og installasjoner fra utlandet, eller å flytte folk fra den ene delen av landet til den andre, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga til Energiteknikk.

– Hva bør myndighetene gjøre?

– Det er force majeure hvis koronaviruset gjør at man ikke rekker sertifikatfristen. Da mener vi at man bør kunne gjøre unntak hvis det kan dokumenteres at man har fått forsinkelser på grunn av det, sier Tveit.

Norske anlegg må være satt i drift innen utgangen av 2021 for å kunne motta elsertifikater.

Andre småkraftutbyggere er ifølge Tveit bekymret for de lave kraftprisene som koronaviruset bidrar til.

– Det kan bli en stund med veldig lave strømpriser. Hvordan rammer det småkraftnæringen?

– Gjeldsgraden vil ofte være høyere i småkraft enn i storkraft. På den annen side har vi hatt noen gode år, og det vil hjelpe på for de aller fleste. De store aktørene, også de med utenlandsk kapital, er veldig langsiktige, og lar seg neppe skremme av noe sånt som dette, da må det bli langvarig, slik jeg ser det, sier Tveit.

Driften av de ferdig utbygde småkraftverkene går ifølge Tveit som normalt.