Sikringer
Illustrasjonsfoto.
Foto: Øyvind Lie

Energi Norge og Distriktsenergi vil gjøre strømmarkedet enklere og tryggere for kundene.

 • Øyvind Lie

Sammen med DNV GL har bransjeorganisasjonene utviklet en sertifiseringsordning for strømleverandører som heter Trygg strømhandel. Den skal lanseres 27. januar på Facebook, skriver Energi Norge på sin nettside.

Ordningen, som er frivillig, stiller en rekke krav til salg av strøm og informasjon til strømkundene.

Bakgrunnen for ordningen er at mange strømkunder ikke forstår strømmarkedet, at mange ikke er trygge på at de har valgt et godt strømprodukt og at en del strømkunder hevder de er blitt lurt. Strømsalgbransjen har vært i hardt vær, med knallhard kritikk fra Forbrukerrådet og med krav om endring av praksis fra Forbrukertilsynet.

– Strømmarkedet må bli enklere og tryggere for strømkundene. Målet er at Trygg strømhandel skal bli et kvalitetsstempel som gir kundene trygghet og økt forbrukervern, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, i meldingen.

DNV GL, som for øvrig endrer navn til kun DNV 1. mars, har lang erfaring med sertifiseringsordninger, og skal ha ansvar for godkjenning og revisjon av selskapene, «helt uavhengig av bransjeorganisasjonene», ifølge Energi Norge.

– Vi mener dette kan være starten på et tryggere og enklere strømmarked, til det beste for både strømkundene og bransjen, avslutter Knut Lockert, daglig leder i Distriktsenergi, i meldingen.

Trygg strømhandel stiller krav til oppfølging av:

 • Lover og regler
 • Opplæring og kompetanseheving
 • Tjenesteleverandører
 • Kontinuerlig forbedring
 • Salg av strøm
 • Avtaleinngåelse
 • Fakturering
 • Kundeservice
 • Informasjon
 • Oppsigelse av avtale
 • Gjensalg