haga
Norwea-sjef Åslaug Haga er ikke fornøyd med regjeringens tillegg til energimeldingen. Arkivfoto: Øyvind Zambrano Lie

– Hva i all verden er grunnen til at regjeringen ikke setter seg noen klare havvindmål, spør Norwea-sjef Åslaug Haga.

Norwea vil at regjeringen skal sette konkrete og ambisiøse mål for havvind og har foreslått et mål på minst 15 GW i 2035. Det gjør ikke regjeringen, slik noe Energiteknikk også omtalte tidligere i dag.

– Hva i all verden er grunnen til at regjeringen ikke setter seg noen klare mål? Landene rundt oss har satt seg store mål for havvind og har med det en tydelig retning på energipolitikken. Mange har til og med sluttdatoer for det de skal slutte med, som for eksempel kull. For denne regjeringen er det fullt trøkk på olje og det vi skal slutte med en dag, mens på det som er framtida dilter de etter med en halvhjertet satsing, sier administrerende direktør i Norwea, Åslaug Haga, i en pressemelding.

– Det er selvsagt bra at regjeringen tar noen skritt framover i havvindsatsingen gjennom denne meldingen, men det går alt for sakte og jeg savner de store ambisjonene, sier Haga.

Ingen nye havvind-avklaringer

Norwea har etterlyste avklaringer rundt støtteordninger for havvind i Norge, men det kommer ikke noen signaler i meldingen. Meldingen gir fortsatt ingen klar tidsplan aktørene kan forholde seg til, påpeker Norwea.

I en pressemelding påpeker Energi Norge at det fortsatt er uklart om regjeringen vil legge til rette for storskala havvindutbygging i Nordsjøen.  Regjeringen gir heller ingen nye signaler om bygging av hybridnett.

Miniputt

I norske farvann er det planlagt for 4,5 gigawatt havvind, mens land som Sverige, Tyskland og Storbritannia hver for seg har ambisjoner om bortimot det tidobbelte, påpeker bransjeorganisasjonen.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke bruker muligheten til å legge mer kraft i havvindsatsingen som ble presentert tidligere i år. Det er bra at tildeling av arealer kommer i gang, men Norge risikerer fortsatt å bli en miniputt sammenliknet med våre naboland. Vi har alle muligheter til å bygge stort og lønnsomt i stedet for smått og dyrt, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i meldingen.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Støtter landvind-åpningen

Både Energi Norge og Norwea mener det er riktig å bygge vindkraft på land der det er lokal aksept og miljømessig forsvarlig.

– Gjenåpningen er også riktig innrettet med tanke på det høye konfliktnivået som har vært i debatten om vindkraft. Regjeringen legger nå lokal aksept til grunn og stiller klare krav til at miljøhensyn skal ivaretas bedre enn før. Dette støtter bransjen, sier Åslaug Haga, administrerende direktør i Norwea, i en pressemelding.

– Det som haster mest nå, er å få plass avgiften som skal sikre kommunene større inntekter fra vindkraften, i tillegg til at lovarbeidet med plan- og bygningsloven må skyte fart, sier Haga.

Etterlyser bredt forlik

Norwea oppfordrer alle partiene i Stortinget til å finne sammen om et bredt energipolitisk forlik som sikrer forutsigbarhet, trygghet og god framdrift i det grønne skiftet. Uansett om det er snakk om klimatiltak, etablering av ny industri eller ønske om lave strømpriser for folk flest, så er langsiktighet viktig. Det må sikres gjennom et bredt forlik om de lange linjene i Norges energipolitikk, ifølge Norwea.