Kharkivoblenergo
Montører fra energiselskapet Kharkivoblenergo reparerer skader som følge av kampene mot den russiske invasjonsstyrken i landsbyen Vílhívka i Kharkiv fylke i Ukraina. Arkivfoto: Kharkivoblenergo

Det holder ikke lenger å sende overskuddsmateriell fra Statnett når Russland mørklegger byer ved å bombe transformatorstasjoner og damanlegg.

  • Øyvind Zambrano Lie

Kommentar av Øyvind Zambrano Lie, redaktør i Energiteknikk

Etter at Ukraina gjenerobret svære områder som Russland hadde okkupert, satte Putin-regimet i gang storstilte terrorangrep mot transformatorstasjoner og damanlegg.

Det ser ut til å være Putins strategi å få folk i Ukraina til å fryse i mørket i vinter, ved å utføre jevnlige bombeangrep mot kraftinfrastrukturen.

Energiteknikk har tidligere omtalt Kharkivs nettselskap Kharkivoblenegros bønn til Statnett om å få tilsendt materiell til å reparere trafoer og linjer som bombes i stykker. Etter flere måneder sendte Statnett hjelp.

Norge bør betale

Vesten og Norges reaksjon kan nå ikke lenger være å levere gammelt overskuddsutstyr.

Norge bør sammen med EU ta initiativ til nye bestillinger av utstyr, slik at Ukrainas montører ikke trenger å bekymre seg for om de har nok transformatorer, aggregater, brytere, master og line i reserve. Hele regningen for dette bør Norge ta.

Norge tjener enorme summer som en direkte følge av at Putins krig og stans i gasseksporten har sendt gassprisen til tidligere utenkelige høyder. Dette er utvilsomt mer enn nok penger til å bekoste alt utstyr Ukraina trenger for å reparere skadene fra Russlands terrorbombing av Ukrainas energiinfrastruktur.

Demokratiene samler seg

Nå er tiden også inne for store ord, så lenge disse henger sammen med store handlinger. Mens EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en historisk tale i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag fortalte hvordan de europeiske demokratiene skal stå sammen i kampen mot autoritære regimer, diskuterer vi i Norge om vi skal bremse strømeksporten, slik at folk kan få billigere strøm på hytta.

Mens EU gjør tiltak for å få ned strømbruken, er det ikke kommet et eneste konkret nytt tiltak fra norske myndigheter for å redusere strømforbruket som følge av krigen. Isteden er innretningen på den statlige kompensasjonsordningen slik at forbrukerne skal få støtte til å bruke omtrent like mye strøm som før, mens noen faktisk vil tjene på å øke sitt strømforbruk.

Skjebnefellesskap

I Norge holder mange selvgodt fram med å vise til at europeerne og spesielt tyskerne har tatt ukloke valg ved å gjøre seg avhengig av Russland og fase ut kjernekraft, og at de dermed ikke fortjener bedre. Vi ser ut til å glemme helt at det kun er et par år siden Europa reddet oss med å skaffe oss vaksiner så vi kom ut av pandemien. Vi ser dessuten også ut til å glemme at vi selv er europeere, og at vi lever i et skjebnefellesskap.

Norge er en betydelig energinasjon, vi tjener store penger på energikrisen som har rammet Europa.

Nå er det tid for Norge å vise handlekraft, at vi virkelig bryr oss, konkret ved sørge for at Ukraina har nok transformatorer og aggregater når vinteren setter inn.