yara herøya
Yara kan på sikt få full elektrifisering av sin ammoniakkproduksjon på Herøya i Porsgrunn. Foto: Yara

For å nå alle klimamål og industridrømmer må Norge øke kraftproduksjonen med nesten 50 prosent innen 2030, ifølge ny rapport.

  • Øyvind Zambrano Lie

En ny rapport fra revisjons- og rådgivningsselskapet PwC viser at Norge kan komme til å trenge en økning på nesten 50 prosent i strømproduksjonen innen 2030 dersom alle vyer som er kommet fra offentlige og private aktører skal bli virkelighet, melder Dagens Næringsliv.

Økningen tilsvarer 75 TWh. Konklusjonene kom før Norge meldte inn skjerpede utslippsmål til klimatoppmøtet i Egypt.

Kraften vil blant annet trenges til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner, til elektrifisering av Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya, til batterifabrikker og til Akers planer om en grønn industriklynge i Narvik.

PwC gir ikke noe konkret estimat på hvor mye det vil koste å skaffe denne kraftproduksjonen, men det vil være flere hundre milliarder kroner.

– Ganger du 75 TWh med fem kroner per kilowattime, som er en vanlig multippel for vannkraft, tilsvarer det 375 milliarder. Vi forventer at kostnaden vil bli lavere med landbasert vindkraft og betydelig høyere med havvind, sier Øystein Fossen Thorud, som er direktør i PwC og medforfatter av rapporten, til Dagens Næringsliv.