marhaug
Stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt er skeptisk til Equinors kostnadstall for fangst og lagring av CO2 på Melkøya. Foto: Rødt

Er energiminister Terje Aasland enig i at 13 år gamle utredninger av kostnader for fangst og lagring av CO2 på Melkøya er utdaterte, vil Rødt vite.

  • Øyvind Zambrano Lie

Hvis ja, hvordan vil det i tilfelle påvirke statsrådens syn på å få gjennomført nye utredninger av karbonfangst- og lagring på Melkøya, spurte Rødts Sofie Marhaug i et skriftlig spørsmål til Aasland.

Hun peker på at Aasland tidligere har svart at det har vært gjort studier av CO2-håndtering på gassturbinene på Melkøya, og at disse har vist at en løsning med CCS er «har svært høye tiltakskostnader og er svært ulønnsom».

«Gamle vurderinger»

Equinor har hevdet at kostnaden er på over 6000 kr per tonn CO2. En SINTEF-rådgiver som er ekspert på fangst og lagring av CO2, sa imidlertid nylig at man kan fange og lagre CO2 på Melkøya for 832 kroner per tonn. Både rådgiveren og Venstres Ola Elvestuen anklaget Equinor for å forsøke å «regne bort» CCS på Melkøya, noe Equinor avviser.

Marhaug viser i sitt spørsmål til Energiteknikks artikkel, publisert i forrige uke, der Equinor opplyser at de utredet karbonfangst- og lagring for 13 år siden, i 2009-2010, og at de tok en ny vurdering på det for 5 år siden, i 2017-18.

«Det er altså snakk om ganske gamle vurderinger som ligger til grunn for Equinors kostnadsanslag», skriver Marhaug.

Har ikke søkt om CCS

Aasland har tidligere fremholdt overfor Marhaug at det er de søknadene rettighetshaverne har sendt inn til myndighetene for godkjenning som departementet nå skal ta stilling til i henhold til regelverket, og ikke alternative løsninger som CO2-håndtering. SVs Lars Haltbrekken sa nylig at regjeringen burde pålegge Equinor å utrede CCS på Melkøya på nytt.

Marhaugs spørsmål ble stilt tirsdag denne uken, og energiministeren har derfor ennå ikke svart.