olkiluoto 3
Kuvattu Kuusisenmaalta maaliskuussa

Testproduksjonen er fullført og vanlig strømproduksjon ved Olkiluoto 3-reaktoreen startet søndag.

  • Øyvind Zambrano Lie

Byggingen av reaktoren startet i 2005, og planen var da å starte kommersiell produksjon i 2010. 13 år senere er reaktoren endelig i ordinær drift.

Olkiluoto 3-reaktoren nord for Åbo på den finske vestkysten har en maksimal effekt på 1600 MW. Om lag 40 prosent av effekten kommer av en høytrykksturbin, mens tre lavtrykksturbiner hver gir ca. 20 prosent.

– Historisk dag

Kraftverkets eier, Teollisuuden Voima Oyj (TVO), opplyser at den nye reaktoren gjør Finland nesten selvforsynt med kraft.

– Dette er en historisk dag. Jeg er stolt av alle kjernefysiske fagfolk som er involvert i prosjektet, sier Marjo Mustonen, en av direktørene i selskapet, i en pressemelding.

I fjor høst ble oppstarten forsinket på grunn av sprekker i impellerne (pumpehjulene), før det ble ytterligere forsinkelser på grunn av problemer med en sikkerhetsventil.

Skrekk-prosjekt

Prosjektet kom imidlertid skjevt ut allerede fra start i 2005, på grunn av dårlig planlegging og prosjektstyring, som Teknisk Ukeblad omtalte. Det førte til støping med dårlig betong, dårlig sikkerhetskultur, sviktende kvalitetsstyring på byggeplassen, dårlige sveiserutiner, bruk av feil materialer i rør, og planleggingsfeil i turbinanlegget.

Den dårlige prosjektstyringen førte til at byggingen startet før planleggingen var skikkelig ferdig, slik at arbeid måtte gjør om igjen for å nå den finske atomsikkerhetsmyndigheten Stuks krav til sikkerhet og kvalitet.

Stuk mente også at det franske atomkonsernet Areva hadde tatt seg vann over hodet allerede da de startet prosjektet, siden de ikke hadde styrt et så stort prosjekt før.

Les også: Advarer om kostnadene ved kjernekraft