trollvind
Trollvind skulle gi 1000 MW havvind utenfor Bergen. Illustrasjon: Equinor

Kraftig økende kostander ville gjort det vanskelig å bygge Trollvind uten støtte.

  • Øyvind Zambrano Lie

Equinor utsetter videre utvikling av Trollvind på ubestemt tid, skriver Equinor i en pressemelding.

«Avgjørelsen skyldes flere årsaker, inkludert tilgjengelighet på teknologi, høy kostnadsinflasjon, og en stram tidslinje for å levere på det opprinnelige forslaget», skriver selskapet.

Equinor har tidligere kunngjort at aktiviteten i prosjektet ble redusert som følge av «tekniske, regulatoriske og kommersielle utfordringer».

Billig kraft

Med en installert kapasitet på om lag 1 GW og årsproduksjon på ca. 4,3 TWh og med oppstart i 2027 skulle Trollvind i Troll-området ca. 65 kilometer vest for Kollsnes nord for Bergen kunne forsyne det meste av behovet for kraft til å drive Troll- og Osebergfeltene. Equinor anslo at Trollvind skulle kunne levere kraft til under 1 krone/kWh.

Planene ble lansert mens det var hard kritikk mot at oljeinstallasjonene i området skulle få tillatelse til å utvide kraftuttaket fra land.

Umulig

Men så viste prosjektet seg altså å være for optimistisk.

– Vi setter pris på støtten om å realisere Trollvind fra politikere, myndigheter og leverandører. Trollvind var et viktig industrielt initiativ for å løse utfordringer knyttet til elektrifisering av olje og gass, bringe ny kraft til Bergensområdet og akselerere utviklingen av flytende havvind i Norge. Dessverre ser vi ikke lenger noen mulighet til å levere på vårt opprinnelige initiativ med å ha en flytende havvindpark i drift i god tid før 2030, sier leder for Equinors fornybar-satsing i Norge, Siri Espedal Kindem i pressemeldingen fra Equinor.

Les også: NVE mener Trollvind vil ha gunstig effekt

Kraftig kostnadsvekst

«Kraftig økende kostander i hele verdikjeden for havvind har gjort det vanskelig å levere på det opprinnelige målet om at Trollvind skulle utvikles uten noen form for støtte, og prosjektet er ikke lenger kommersielt gjennomførbart», skriver Equinor videre.

Teknologi som lå til grunn for konseptet vil ifølge Equinor heller ikke være tilgjengelig slik det opprinnelige forslaget la til grunn.

«Trollvind hadde en ambisiøs tidsplan, men til tross for en betydelig innsats hos alle involverte har det ikke vært mulig å modne prosjektet til et punkt som gjør det mulig å fortsette utviklingen av Trollvind nå».

Ser framover

Samtidig som beslutningen er tatt om å utsette Trollvind ser Equinor fremover.

«Selskapets ambisjon er fortsatt å lede an i utviklingen havvind i Norge. Kunnskapen og læringen fra arbeidet med Trollvind har stor verdi, og vil blir brukt i utviklingen av Utsira Nord og andre prosjekter i Norge og internasjonalt».

Les også:

Går videre med 400 GWh ekstra på Troll B 

OED godkjenner 105 MW til Oseberg