nve hovedkontor
NVEs hovedkontor på Majorstua i Oslo. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Direktoratet registrerte samme kraftverk flere ganger og kom fram til et altfor høyt tall.

  • Øyvind Zambrano Lie

NB! Også denne artikkelen inneholder feil, siden NVEs korrigerte tall også viste seg å være feil. Gå inn og les den nyeste utviklingen i saken, og om NVEs andre feil, her.

Tidligere denne uken opplyste energiminister Terje Aasland (Ap) i et brev til Stortinget at 15 kraftverk som hadde fått konsesjon på over 10 megavoltampere (MVA), var nedskalert til under grensen for grunnrenteskatt og at dette hadde gitt en samlet nedskalering i effekten på 132 MW.

Tallene var langt høyere enn det småkraftbransjen tidligere har operert med, og Teknisk Ukeblad stilte torsdag formiddag spørsmål til NVE ved tallmaterialet, men uten å få svar.

13 kraftverk

Nå viser det seg altså at tallene var feil.

«Riktig antall er 13 kraftverk og -84,84 MW. Ved en inkurie har kraftverk blitt registrert flere ganger i uttrekket fra vår database. Departementet er orientert om feilen», svarer NVE på spørsmål fra Energiteknikk.

Dette er de 13 kraftverkene på NVEs oversikt, som Olje- og energidepartementet har gitt til Energiteknikk:

liste

Fremdeles ikke overbevist

Småkraftforeningas leder Knut Olav Tveit bærer ingen nag til NVE for feilen.

– Det er flott at de korrigerer, det er fort gjort å gjøre feil, sier han til Energiteknikk.

Likevel er han ikke helt overbevist om at NVEs tall stemmer nå heller.

– Dette er mer riktig enn den første summen de hadde. Men vi stusser over et par oppføringer som vi nå undersøker. Noe her kan skyldes at man fikk mindre vann enn man trodde man skulle få. I tillegg har det også noe med hvilken nettkapasitet man har hatt. Så vi er i tvil om alle kraftverkene som står der, skal være der, sier Tveit.

Begrenset energitap

Verken NVE eller statsråden regnet ut hvor mye kraft som går tapt som følge av nedskaleringen. I alle tilfelle kan man ikke ta utgangspunkt i lastfaktoren til et typisk småkraftverk.

– Grunnen er at kraftverkene ikke går på full kapasitet hele året. Tommelfingerregelen er at om man ganger antall MW med 1,5, er man veldig nær det reelle produksjonstapet i GWh.

Om NVE for eksempelet skyld skulle vise seg å ha rett, vil man med å gange 84,84 MW få 127 GWh.

Energiministeren sendte torsdag et korrigert svar til Stortinget med de nye opplysningene fra NVE.

Også Energiwatch har omtalt saken.