elvestuen
– Vi skal ikke putte en mann på månen her, sier Venstres Ola Elvestuen. Foto: Øyvind Zambrano lie

Mange var skeptiske til elektrifisering, men energi- og miljøkomiten ble ikke enige om noe felles CCS-forslag. Ola Elvestuen håper fremdeles å skape flertall ved behandlingen i Stortinget 13. april.

  • Øyvind Zambrano Lie

Torsdag ble Venstres representantforslag om at kraft til Melkøya må baseres på gasskraftverk med CO2-fangst og -lagring (CCS) behandlet i Stortingets energi- og miljøkomite.

Bakgrunnen er Equinor har levert en plan for utbygging og drift med strøm fra land som vil få et årlig uttak på over 3 TWh per år, noe som kan gi kraftunderskudd i Nord-Norge.

Equinor mener CCS kan koste opptil 6000 kroner/per tonn, mens CCS-ekspert Erik Lindeberg mener det kan koste så lite som 832 kr/tonn.

Gir ikke opp

– Dette er en rotete sak. men hovedsaken er at det er et flertall som er kritisk til å gå rett på elektrifisering. Alle partiene har forslag som i det minste krever solid utredning av CCS som et reelt alternativ. Men det er ikke noe flertall bak noen forslag. Det er synd at det ikke er funnet noe flertallsforslag i komiteen. Men jeg anser ikke denne saken som låst. Jeg og Venstre vil jobbe fram mot debatten i Stortinget om vi kan samle et flertall som sikrer at man får et vedtak som tvinger fram en solid utredning av CCS, sier Venstres Ola Elvestuen til Energiteknikk.

– Hvordan skal det skje?

– Det er et flertall som er kritisk til regjeringens posisjon. Men det gir seg ikke utslag i et flertallsvedtak. Så vi må jobbe videre for å se om vi kan samle flertall om et vedtak som tvinger fram en grundig utredning av CCS som alternativ til kraft fra land. Utredningen fra Equinor finnes ikke troverdig.

Saken skal behandles i Stortinget 13. april.

– Dette er en stor og viktig sak, den er avgjørende for kraftsituasjonen i hele nord, sier Elvestuen.

Les også: Kritisk til at Energikommisjonen ikke regnet med CCS

Ingen månelanding

– Hvilket parti er du mest skuffet over?

– Det er jo regjeringspartiene. At Senterpartiet ikke er med på å i det minste å ha en ordentlig utredning av CCS som et alternativ, det er for dårlig. For meg er det helt uforståelig hvorfor de skal være mot.

– Men en utredning vil vel forsinke prosessen?

– Vi skal ikke putte en mann på månen her. Det er velkjent teknologi. Til og med Equinor sier at vi er i front i verden med CCS. Da må vi vise det, og ikke regne det bort. Utredningen fra Equinor gir ikke akkurat et signal om at dette er en teknologi hvor vi ligger i front for å gjennomføre. Vi har jo de beste miljøene i verden med testsenteret på Mongstad, i Gassnova, og vi har selskaper som jobber med Langskip. Norge ligger i front, og vi har både ekspertise og aktører som kan gi en solid utredning og et solid beslutningsgrunnlag, sier Elvestuen.

Les også:

Equinor avviser at de «regner bort» CCS

Aasland: Alternativene på Melkøya er alle vurdert som ulønnsomme